01/02/2024

Investigadors de l’àrea de Biomedicina demostren la relació entre l’alteració de ciclines atípiques i l’aparició de càncer

L’estudi, liderat per la Dra. Eva Quandt i la Dra. Núria Masip, investigadores de l’àrea de Biomedicina del Departament de Ciències Bàsiques, ha estat publicat a la prestigiosa revista Molecular Oncology i aporta nova informació respecte la ciclina atípica CCNI

Amb el títol “CDK6 is activated by the atypical cyclin I to promote E2F-mediated gene expression and cancer cell proliferation”, l’article forma part d’una de les línies de treball del grup de recerca From Cell Metabolism to Metabolic Diseases, en el qual han participat els investigadors Eva Quandt, Núria Masip, Sara Hernández, Abril Sánchez, Laura Gasa, Ainhoa Fernández, Sara Plutta, Joan Marc Martínez, Samuel Bru, Pau M. Muñoz, i Alberto Villanueva, coordinats per la Dra. Mariana Ribeiro i el Dr. Josep Clotet. 

La recerca, publicada a la revista Molecular Oncology, estudia com les alteracions en les proteïnes que controlen la divisió de les cèl·lules estan correlacionades amb l’aparició del càncer. Concretament, la recerca posa interès en les ciclines atípiques que, tot i que van ser descobertes fa anys, encara són un grup de proteïnes poc caracteritzades i de les quals no es té gaire informació. El treball aporta nova informació respecte una d’aquestes ciclines atípiques, l’anomenada ciclina I (CCNI).

Tal com ho exposen els investigadors, aquesta recerca té un gran impacte científic ja que demostra la importància de la ciclina I en la complexa maquinària de control del cicle cel·lular i el seu paper com a potencial conductor oncogènic. A més a més, l’estudi ha revelat que aquests efectes de CCNI són a través de l’activació de la proteïna quinasa 6 de divisió cel·lular (CDK6). Això obre noves estratègies a l’hora d’utilitzar els actuals fàrmacs inhibidors de CDK6 en els tractaments contra el càncer i també obre la porta a la possibilitat de dissenyar noves estratègies terapèutiques per a aquesta malaltia. 

En el marc del Dia Mundial contra el Càncer, la investigadora Núria Masip explica en aquest vídeo la línia de recerca en la que treballa el grup de recerca Atypical cyclins al qual pertany:

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)